ARAÇ SATIŞLARINDA GÜVENLİ ÖDEME ZORUNLULUĞU
27.08.2024 tarihli ve 32645 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 26’ncı maddesiyle; işletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, (havale, EFT, FAST) veya Bakanlıkça belirlenen diğer ödeme yöntemleriyle yapılması halinde taşıt satış bedelini, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenmesi öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 33’üncü maddesiyle ise Güvenli Ödeme Sisteminin işletmeler bakımından 27.08.2024 tarihinde, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından 27.09.2024 tarihinden itibaren kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
Söz konusu düzenleme ile tüm gerçek ve tüzel kişiler bakımından 27.09.2024 tarihinden itibaren nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?
İkinci el araç alım satımları sırasında nakit (havale, EFT, FAST) olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir.
Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kullanılır?
1-İkinci el araç alım satımı sırasında alıcı ve satıcı öncelikle Güvenli Ödeme Sistemi’ne entegre olan Aracı Kuruluşunu (bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları) belirler. Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılacağı Aracı Kuruluş alıcı ve satıcı için aynı olmalıdır.
Aracı kuruluşlar Güvenli Ödeme Hizmetini web sayfası, mobil uygulaması veya şube üzerinden verebilir. Her aracı kuruluşta farklı bir uygulama bulunduğundan tarafların işlemi gerçekleştirmeden önce Aracı kuruluşla görüşmeleri gerekmektedir.
2- Notere gidilmeden önce ; Satıcının, sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri sisteme kaydetmesi, alıcının ise;
-SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması,
-Sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi gerekmektedir.
3- Alıcı tarafından yatırılan tutar güvenli hesapta satış işlemi gerçekleşene kadar bloke olarak tutulur.
Noter huzurunda satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılır.
Satıcı tarafından sisteme girilmiş tutar hesaba yatırılmamış ise, sistem otomatik olarak noterlikteki işlemin yapılmasına (yani aracın satışına) engel olacaktır.
Araç satışı nedeniyle güvenli ödeme sistemi üzerinden satıcıya gönderilecek tutara güvenli ödeme kullanım bedelinin ayrıca eklenerek gönderilmesi gerekmektedir. Kullanım bedeli Yönetmelik gereğince Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek olup söz konusu tutar 2024 yılı için 135 TL’dir.
Yeni düzenleme ile nakit ödeme ile araç satışlarında, satıcı, noter tarafından alıcıya araç tescil edildiğinde bedelin hesabına geçeceğini, alıcı da araç tescili gerçekleşmeden bedelin satıcıya aktarılmayacağını bilerek rahat etmektedir. Böylelikle dolandırıcılık olaylarının azaltılması da hedeflenmektedir.
Stj. Av. Elif Mihden
Aydın & Aydın Avukatlık Ortaklığı